Министър Димитър Греков: Развитието на овцевъдството зависи от намирането на пазари

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Трябва да се възползваме от всички възможности за разширяване на износа на агнешко месо, тъй като това е един от основните инструменти за развитието на овцевъдството.” Това заяви министърът на земеделието и храните – проф. Димитър Греков, на работна среща за обсъждане на проекта за износ на български агнета за Катар. В срещата взеха участие зам.-министрите Явор Гечев, Бюрхан Абазов, Валентина Маринова, експерти и представители на животновъдни организации. Арабската страна е поставила няколко условия пред проекта, като първото от тях е, че представителите на Катар искат да работят директно с българската държава.

Експертите от МЗХ бяха категорични, че проектът „Катар” не е субсидия, а е дългосрочна търговска сделка, което не отменя положителния ефект, който тя би могла да окаже на родните стопани. Зам.-министър Явор Гечев допълни, че проектът може да се съчетае с политиката, която се чертае за новата Програма за развитие на селските райони (2014-2020). „В нея като основен приоритет залагаме животновъдството, което ще даде нужните финансови инструменти на българските овцевъди да се развият и да отговорят на пазарното търсене“, каза още той.

Представители на родните животновъди изразиха притесненията си, че при евентуално реализиране на катарския проект може да се стигне до застрашаването на българския генофонд и редките местни породи. Министър Греков и ресорният зам.-министър Явор Гечев бяха категорични, че държавата никога няма да позволи да се поставят под заплаха българските породи овце.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА