Мика Зайкова: Еднодневните трудови договори биха създали трудности с осигурителния стаж

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Предложението за въвеждането на еднодневни трудови договори до известна степен ще намали негативния ефект на сивата икономика, коментира независимият финансов експерт Мика Зайкова в ефира на “Фокус”. Тя обаче посочва, че възникват редица въпроси, свързани с осигуровките на почасовo наетите работници. По думите на Зайкова е твърде вероятно еднодневните договори да създадат трудности при събирането на осигурителен стаж.

Експертът посочва, че ако човек отива да бере череши и му дадат такъв договор, но този договор би трябвало да има талонче или квитанция в три екземпляра – единият да отиде в НАП, респективно и в НОИ, за да може да се отчете неговият трудов стаж, а другият талон да остане в работодателя, за да може той да се отчете, и третият да бъде в работника. Зайкова обръща внимание, че в тази ситуация работникът трябва да направи архив от голям обем документация, за да може да докаже стаж за пенсия.

Финансовият експерт отбелязва, че при въвеждането на еднодневни трудови договори не са изключени злоупотреби – работодателят да купи кочан с договори от държавата, но да попълва конкретни имена в тях само при проверки. Относно вероятността за пенсия от 1300 лева тя коментира, че това би се случило след повече от сто години.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА