Михаил Михайлов: Нужни са поне 35 евро на пчелно семейство

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Основният проблем пред българските пчелари е това, че са разединени. Съществуват много организации, но в крайна сметка не могат да се прокарат исканията на бранша, това стана ясно от думите на инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари (в средата на снимката) на пресконференция в БТА. Той припомни, че миналата година беше създадена нова организация Обединен български пчеларски съюз с подкрепата на МЗХ и изрази надежда към нея да се присъединят повече колеги.

Михайлов каза, че до 2020 г. пчеларите нямат право на субсидии – директно подпомагане. По думите му те могат да кандидатстват за държавни средства и ресурс от европейски фондове само чрез Националната програма за пчеларство и по отделни мерки в ПРСР. Михаил Михайлов посочи, че пчеларите не са включени и в подмярка за малки земеделски стопанства. Що се отнася до помощта de minimis: “За пчеларите остава твърде малко”, коментира пчеларят. Като пример посочи, че през миналата година са им изплатени по 3,45 лв на пчелно семейство като им е обещан втори транш, който така и не е станал факт. За сравнение, за да се издържа и изхранва едно пчелно семейство, са нужни не по-малко от 35 евро.

По думите на специалиста зимната смъртност при пчелите в зависимост от районите варира между 30 и 95%. Той посочи, че през миналата година много пчели са умрели от удавяне. За тях министерството е отворило програма, но от тази помощ е можело да се възползват само пчелари, които са регистрирани като земеделски производители по Наредба 3: “Това е изключително несправедливо, тъй като почти всички сериозни пчелари са регистрирани по Наредба 27, т.е. имат регистрирани пчелини.”. Затова броят на регистрираните като земеделски производители пчелари  е под 3 хил. от общо 18-19 хил. в страната.

Що се отнася до климатичните промени, Михайлов каза, че те не влияят толкова драстично на пчелите и ако не настъпи някакъв катаклизъм, пчелите оцеляват.

Анета Стефанова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама