Между 5 и 8% е унищоженото биоразнообразие в Калиакра

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Между 5 и 8% е унищоженото биоразнообразие в Калиакра. Това е резултатът от подробната инспекция, направена от екоексперти, предаде БНТ. Заключението ще влезе в доклад до Европейската комисия за състоянието на Натура 2000 в България. Той ще бъде завършен в края на март, а през юни ще бъде дискутиран в Брюксел.

Малко над 440 хиляди декара е територията на зоната “Калиакра” от екомрежата “Натура 2000”. Тя се простира от село Тюленово до северната част на пристанището на Балчик. Тези земи са известни като българската степ. Тук се намират находищата на повече от 20 редки и застрашени вида растения, между които теснолист божур, седефче, кавказки пелин. Учените са притеснени, защото 6 години след обявяване на зоната теренните изследвания показват сериозни промени в ландшафта. “Най-големият проблем е изграждането на ветрогенератори. Формално те заемат малък процент, но разпределяйки се върху голяма площ всъщност нарушават един значителен процент от територията”, поясни Антоанета Петрова – директор на Ботаническата градина при БАН. Ревизията на зона “Калиакра” показва около 5% унищожаване на защитените растения от строежа на ветрогенераторите. По-сериозното “изяждане” на територията е от строежите по Северното Черноморие.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements