Между 20-30 лева се търгува килограм агнешко за Гергьовден

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Цената на агнешкото у нас остава без промяна и за Гергьовден. В магазините традиционното за празника месо, българско производство, почти достига 30 лв. Във фермите цената е 20 лв. за килограм, но задължително се купува цяло агне и е с предварително записване.

По данни на браншовите организации 70 процента от месото за празниците извън големите градове се купува директно от фермите. Цената при фермерите за живо тегло сега е 10 лева.

“Около големите градове много се търсят, а там дето е Северна България и някои погранични места агнетата им остават няма кой да ги купи”, допълва Димитър Вършилов – животновъд.

Българското агнешко може да се познае в магазините по синия печат, докато това от внос е с червена маркировка.

За година разходите на фермерите са се увеличили с 40%, заяви Симеон Караколев

“Само когато купуваме българско месо и продукти, помагаме на малките български производители да продължават да се трудят честно и да съхранят селското ни стопанство. Обратното носи риск да се превърнем само и единствено в консуматорска нация, без никакво производство. И съборът на овцевъдите тази година, от 6-ти до 8-ми май край Арбанаси, ще премине под мотото “Да! На българското производство”, коментира Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама