Цената на агнешкото у нас остава без промяна и за Гергьовден. В магазините традиционното за празника месо, българско производство, почти достига 30 лв. Във фермите цената е 20 лв. за килограм, но задължително се купува цяло агне и е с предварително записване.
По данни на браншовите организации 70 процента от месото за празниците извън големите градове се купува директно от фермите. Цената при фермерите за живо тегло сега е 10 лева.
“Около големите градове много се търсят, а там дето е Северна България и някои погранични места агнетата им остават няма кой да ги купи”, допълва Димитър Вършилов – животновъд.
Българското агнешко може да се познае в магазините по синия печат, докато това от внос е с червена маркировка.
За година разходите на фермерите са се увеличили с 40%, заяви Симеон Караколев
“Само когато купуваме българско месо и продукти, помагаме на малките български производители да продължават да се трудят честно и да съхранят селското ни стопанство. Обратното носи риск да се превърнем само и единствено в консуматорска нация, без никакво производство. И съборът на овцевъдите тази година, от 6-ти до 8-ми май край Арбанаси, ще премине под мотото “Да! На българското производство”, коментира Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).