Между 20-30 лева се търгува килограм агнешко за Гергьовден

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Цената на агнешкото у нас остава без промяна и за Гергьовден. В магазините традиционното за празника месо, българско производство, почти достига 30 лв. Във фермите цената е 20 лв. за килограм, но задължително се купува цяло агне и е с предварително записване.

По данни на браншовите организации 70 процента от месото за празниците извън големите градове се купува директно от фермите. Цената при фермерите за живо тегло сега е 10 лева.

“Около големите градове много се търсят, а там дето е Северна България и някои погранични места агнетата им остават няма кой да ги купи”, допълва Димитър Вършилов – животновъд.

Българското агнешко може да се познае в магазините по синия печат, докато това от внос е с червена маркировка.

За година разходите на фермерите са се увеличили с 40%, заяви Симеон Караколев

“Само когато купуваме българско месо и продукти, помагаме на малките български производители да продължават да се трудят честно и да съхранят селското ни стопанство. Обратното носи риск да се превърнем само и единствено в консуматорска нация, без никакво производство. И съборът на овцевъдите тази година, от 6-ти до 8-ми май край Арбанаси, ще премине под мотото “Да! На българското производство”, коментира Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА