Приоритет за изпълнение на доставките на плодове, зеленчуци и мляко по училищните схеми стават регионалните продукти, произведени от местни млекопроизводители, зеленчукопроизводители и овощари, защото знаем колко важно е за нашите производители да реализират продукцията си. Това съобщи българският евродепутат Атидже Алиева – Вели в интервю за ноемврийския брой на списание Агрозона. Според нея това е една от добрите възможности за земеделските производители да реализират стоката, която са произвели като я предлагат през училищните схеми. По време на дебатите за бъдещата ОСП в Европарламента са били направени и предложения по отношение на екологичната опаковка на продуктите.
“Всичко това е в стремежа за качествена и здравословна храна с цел опазване на околната среда. Запази се разнообразният асортимент от млечни продукти, които могат да се предлагат – мляко и производните млечни продукти като сирена и кашкавал. Има изисквания и към млеката, които могат да се предлагат като добавки отново с цел качество”, каза още Алиева.
Промените по отношение на училищните схеми са във връзка със стратегията „От фермата до трапезата“ и стремежът европейците да се хранят с качествена и здравословна храна. Измененията предвиждат ставките по двете схеми „Училищно мляко“ и „Училищен плод“ да бъдат включени там, където има желание към част от основното меню на децата т.е. към обедното меню, да не бъде обхваната само закуската. Разширява се обхватът на приложение.