Мента и маточина повишават антиоксидантния капацитет на пивото

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Добавянето на екстракт от мента и маточина в пивото подобрява физико-химичните и вкусови показатели на кехлибарената напитка и повишава антиоксидантната му способност. Това посочва изследване на проф. д-р Габриела Маринова и гл. ас. д-р Ива Томова от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) – София и колегите им от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.

65 години пивоварна БГ наука

Резултатите от изследването са само част от значимите постижения на българските учени в областта на пивоварната наука, която тази година бележи своята 65 годишнина. През последните 10 години в тази приложна област научните среди у нас са реализирали около 75 проучвания и изследователски задачи, отразени в над 85 научни публикации и доклади.

Изборът на растения за научното изследване не е случаен. Те са с впечатляващи хранителни и здравословни качества. Ментата е известен източник на естествени антиоксиданти в хранително-вкусовата промишленост. В същото време, ментовото масло притежава антибактериални свойства, сравними с тези на антибиотика гентамицин и може да се използва като природен консервант в индустрията.

От друга страна, етеричното масло, извлечено от маточината, съдържа редица съединения, фенолни компоненти и кетони, които допринасят за тонизиращо, антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие на билката. Маточината намира приложение в медицината, козметиката и кулинарията.

Продължават изследванията в производството на бира

„Полученото пиво с добавяне на мента и маточина, освен че е с висок антиоксидантен капацитет, е светло, бистро, с чист вкус, силен аромат и с добри органолептични свойства. Тези резултати ни импулсират да продължим с изследователските си задачи в областта на пивоварната наука и да разширяваме сътрудничеството между бизнеса в лицето на Съюза на пивоварите и учените от  ИКХТ и УХТ. Всички ние сме дълбоко убедени, че за развитието на пивоварния сектор е много важна активната изследователска дейност и разработените от нас над 45 пивоварни технологии, проектите върху основните пивоварни суровини, десетките научни изследвания и публикации за пивоварната технология и категория. Учените от лаборатория „Технология на напитките“ в ИКХТ допринасят за развитието на приложната наука и подпомагат предприятията от хранителната индустрия.“, споделя проф. Маринова.

Още нови научни проучвания върху качествата на пивото се очакват и през настоящата година. Съюзът на пивоварите ще продължи да си партнира с научната общност, както в рамките на Националната бирена академия, така и с участия в национални и европейски научни форуми. Нов фокус за всички ще бъдат устойчивите екологични решения на кръговата икономика и иновативните практики на пивоварната индустрия в България.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА