Мелница от 1929 г. мели 50 вида брашно

Агрозона
Агрозона
3 Минути

Магри Модесто е търговски директор на мелница в Италия. Мелницата му обаче не е обикновена. Тя датира от далечната 1929 г. и е била на прадядо му, който я е купил от австрийско семейство, живеещо в Италия.  Днес освен членовете на семейството, в нея работят още 30 души, а други 20 са търговски агенти, които предлагат продуктите в цяла Италия и други страни не само в Европа. Продуктите стигат чак до Русия и САЩ. От три години брашното от старата италианска мелница се продава и в България.

За брашно трябва пшеница

Семейството не отглежда суровините, купува пшеницата както от големи компании, сред които и канадски, така и от фермери, чиито стопанства са в непосредствена близост до мелницата. С някои от тях се работи по поръчка – сеят се сортове съобразно нуждите на мелницата. Част от брашното е сертифицирано и носи етикет 100% италианска пшеница. На въпроса дали фамилията му внася българска пшеница Магри Модесто казва, че директни доставки не се правят, но вероятно европейски търговци, с които работят, им доставят и зърно, отгледано у нас. Най-често семейство Модесто се снабдяват със зърно от Австрия, Германия и Унгария. Преработвателят е готов да преговаря за партньорство директно с български земеделци, стига транспортните разходи да не са твърде високи.

Огромно разнообразие

Днес в старата мелница се произвежда брашно за пица, хляб и сладкарски изделия, полуготови продукти и подобрители. Видовете брашно са около 50 като се произвежда и такова, което е съобразено с изискванията на конкретни бизнес партньори, за да отговори на съответните им продукти. „Доставяме брашното си в различни градове на Италия, а в различните населени места се продават различни видове хляб. Затова, за да отговорим на нуждите на потреблението – трябва и да произвеждаме и различни видове брашно.“, каза мелничарят. Естествените подобрители се използват за промяна на текстурата на хляба и обогатяване на портфолиото от произвеждани продукти, стана ясно от думите на производителя.

Що се отнася до брашното за пица – то трябва да е такова, че с него да може да се замеси много еластично тесто. В Ломбардия, регион на Италия, например се отглеждат много от сортовете, с които се произвежда брашно за пица. Преди да се вложи в производството на брашно обаче, пшеницата задължително трябва да се изследва, за да се докаже, че характеристиките й отговарят не необходимите за брашно за пица.

Тайната на висококачественото брашно е в добрата пшеница, но това не е достатъчно, казва производителят – необходими са подходящи условия на съхранение.

Защо Магри Модесто продължава семейната традиция: „Защото от бебе съм свикнал да виждам мелницата, израснах в нея, така тя се превърна в моя страст.“ Фамилният бизнес продължава и брат му, който се занимава с покупката на суровината и надзора на качеството.

Анета Стефанова

 

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА