Италия забрани използването на брашно от насекоми в паста и пица

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Италия забрани одобреното от ЕС използване на брашно от насекоми в паста и пица. В същото време Италия кандидатства традиционната й кухня  да бъде включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

По-рано тази година Европейският съюз (ЕС) пусна одобри използването на няколко вида насекоми в храните основно под формата на брашно от насекоми.

Това решение на ЕС обаче идва в повече за Италия. Нацията, известна с невероятната си кухня, забрани използването на прах от насекоми в пица и паста.

Нарастващата употреба на брашно, направено от щурци, скакалци и ларви на насекоми, срещна яростна съпротива в Италия. В знак на страх, че насекомите могат да бъдат свързани с италианската кухня, трима правителствени министри свикаха пресконференция в Рим, за да обявят четири указа, свързани с продажбата на брашна от насекоми, предаде legalinsurrection.com

„Фундаментално е тези брашна да не се свързват и сместват с храна, произведена в Италия“, коментира Франческо Лолобриджида, министър на земеделието.

И четирите насекоми са цитирани в италианските постановления, които ще изискват всички продукти, които ги съдържат, да бъдат етикетирани с големи букви и изложени отделно от другите храни.

„Който иска да яде тези продукти, може, но тези, които не искат, и предполагам, че това са повечето италианци, ще могат да избират“, каза Лолобриджида.

Законодателството ще забрани и използването на брашна от насекоми в „типични“ италиански продукти като пица и паста.

Италианската кухня – нематериално културно наследство на ЮНЕСКО

Правителството реши още, по предложение на министрите на земеделието и продоволствения суверенитет Франческо Лолобриджида и на културата Дженаро Санджиулиано, да номинира италианската кухня за тазгодишния представителен списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Сега досието ще бъде предадено от външното министерство на ЮНЕСКО и ще започне процесът на оценка, който трябва да приключи най-късно до декември 2025 г.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама