Италия забрани производството и продажбата на изкуствено месо

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

До 150 хил. евро е глобата, ако производителите сложат етикет „пържола“ или „салам“ на растителни продукти

Италианският парламент одобри законопроект, с който се забранява производството и продажбата на изкуствено месо, отгледано в лаборатория от животински клетки. Нарушителите ще бъдат глобявани с от 10 хил. до 150 хил. евро. Освен това новият закон забранява включването на думи като “пържола”, “салам” и други наименования на конвенционални месни продукти в наименованията на растителните заместители на месото. Италианското правителство заявява, че това решение ще защити италианските кулинарни традиции, местните производители и здравето на хората, съобщава Мениджър.

Засега по света има отделни примери за въвеждане на лабораторно отгледано месо. През 2020 г. Сингапур стана първата държава в света, която разреши продажбата на изкуствено месо – пилешко от компанията Eat Just. През юни в САЩ беше издадено първото разрешение за продажба на такова месо.

Производителите на конвенционално месо се опасяват от конкуренция: миналата година една от най-големите италиански селскостопански асоциации, Coldiretti, започна кампания за забрана на такова месо. Неговата петиция събра около половин милион подписа и получи подкрепата на няколко хиляди местни и регионални администрации в страната.

Законопроектът за забрана на производството и продажбата на изкуствено месо беше подготвен от италианското министерство на земеделието, а през март италианският Сенат одобри документа. След това Италия изпрати заявление за одобрение на новия закон до ЕС – правила от този вид обикновено се обсъждат с участието на други членове на блока, като тази процедура предотвратява създаването на бариери в рамките на общността.

В крайна сметка обаче Италия оттегли молбата си и прие закона.

Италианският министър на земеделието Франческо Лолобриджида нарече решението “смела стъпка по искане на гражданите, която поставя Италия на челно място в света”. “Ние сме първата страна, която го забранява”, написа той. Някои политици от опозицията разкритикуваха решението, като го нарекоха резултат от лобирането на селскостопанските производители и отбелязаха, че досега в ЕС не са издавани разрешения за изкуствено месо.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама