Мелничарите в Украйна се оплакват от качеството на пшеницата от новата реколта

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Стопаните продължават да ограничават продажбата на наличното висококачествено зърно, което оказва допълнителна подкрепа на цените

Украински мелничари все по-често съобщават за ниско качество на пшеницата от новата реколта, съобщава IA “APK-Inform” с позоваване на играчи на пазара.

Преработвателите отбелязват, че се получават основно оферти на зърно с ниско съдържание на протеин – до 11%, малка част – на ниво 11-12% и само отделни оферти на зърно с протеиново съдържание 13%. Някои преработватели прогнозират, че в някои райони на страната общият дял на пшеницата от 2 и 3 клас през година няма да надвишава 10% от общото производство.

Ситуацията с качеството на пшеницата оказва значителна подкрепа на цените. Според IA “APK-Inform”, по-голямата част от украинските мелници за брашно продължиха постепенно да увеличават изкупните цени на хлебната пшеница тази седмица. Така към 23 август цените на търсенето на пшеница от 2-ри и 3-ти клас се фиксират най-често в диапазона съответно 280-330 лв/тон и  и 270-320 лв/тон SRT, което е по-високо от показателите на в края на миналата седмица с до 10 лв за тон, но повечето купувачи най-често се увеличават с минимума и цените са близки до тях.

От своя страна фермерите продължават да ограничават продажбата на висококачествено зърно, което оказва допълнителна подкрепа на цените.

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements