Мазни борби за олиото, купувачите да се подготвят за трудни месеци

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути
Украйна, атакувана от Русия, е най-големият производител на слънчогледово масло в света. Един от най-големите купувачи на продукта е Европейският съюз. До 60 на сто от износа на слънчогледово масло от Черноморския регион може да бъде забавен тази година поради нахлуването на Русия в Украйна, обстоятелство, което може да тласне рязко цените нагоре. Джеймс Фрай, президент на консултантската фирма LMC International, вярва, че олиото за готвене може да се изправи пред „перфектна буря“.
Посевите със слънчоглед и царевица, които скоро трябва да бъдат засяти в Украйна и Русия, вероятно ще бъдат ограничени до много по-малки площи, каза той. Само преди месец консултантската фирма LMC International прогнозира, че износът на черноморско слънчогледово масло може да нарасне с доста над 2 милиона тона до 13,5 милиона тона през 2021-2022 г., според Фрай. Износните запаси от масла са ниски, а кабинетът празен, пише Портфолио. Няма алтернатива, освен да оставим високите цени да свършат работата по рационализиране на търсенето, за да балансират пазара, казват анализаторите.
Суровото палмово масло от Малайзия, вероятно ще се търгува между 1578 и 1940 долара за тон до юли, като най-високата оценка ще бъде почти 20% покачване на цената от настоящите нива. Котировката на фючърсите в Куала Лумпур вчера възлизаше на около 6823 рингита (1631 долара). Фрай каза, че доставките на палмово масло в Югоизточна Азия ще надхвърлят нивата от 2020 г.
В понеделник експертът прогнозира, че малайзийското производство ще нарасне само с около 3-4% тази година поради недостиг на работна ръка, докато “истинската криза” в предлагането на ядливо масло ще настъпи през следващите шест месеца.
Според експерта перспективите за инфлация няма да се подобрят и централните банки ще започнат да повишават лихвените проценти, за да ограничат икономическата активност и да намалят търсенето поради намаляващото предлагане на храни и горива.
Най-подходящият краткосрочен източник на надежда за по-висок износ на палмово масло може да бъде фактът, че Индонезия, най-големият производител, ще намали квотите за доставки. Въпреки това, цената на най-широко консумираното олио за готвене ще падне, тъй като предлагането се натрупва през втората половина на годината – което означава, че суровото палмово масло ще падне между 1480 и 1675 долара за тон.
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements