Италианската търговска камара в България организира на 07 ноември от 11 часа в Гурме зоната на изложението „Interfood & Drink” в Интер Експо център София пресконференция с цел представяне на „Марка за италианско качество – Италианските ресторанти по света” – издание 2012 г. и награждаване на сертифицираните в България италиански ресторанти. Събитието ще бъде отбелязано и от Н. Пр посланика на Италия в България, г-н Марко Контичели, и от президента на Италианската търговска камара в България, г-н Марко Монтеки, които ще наградят сертифицираните италиански ресторанта с марка за качество „Италианско гостоприемство – италианските ресторанти по света”. В събитието ще вземат участие областите Сардиния и Сицилия, както и италианските фирми, изложители в Зона Италия, заедно с италианските ресторанти, „посланници” на италианския вкус в България. Пресконференцията ще бъде последвана от кулинарни събития, демонстрации и дегустации, организирани и промотирани от Италианската търговска камара в България, и представени от „посланниците” на италианския вкус.
Италианската кухня е плод на вековен исторически процес на италианското общество, което винаги е било участник в значимите моменти от човешката цивилизация. С времето културата на трапезата се е превърнала в символ на гостоприемност, а храната е придобила стойност, равняваща се на изкуството и музиката. Заради това италианската кухня е необходимо да се защитава и съхранява от подправяне и фалшифициране, за да се опазят историята, културата, качеството и нейната автентичност.
Проектът „Марка за италианско гостоприемство – италианските ресторанти по света – издание 2012 г.” е инициатива, промотирана от Унионкамере (Италианска асоциация на търговските камари, индустрии, земеделие и занаятчийство) съвеместно с Италианската федерация за обществени услуги (FIPE) с оперативната подкрепа на Националния институт за туристически проучвания (ISNART) и с помощта на Министерство на външните работи, Министерството на културата, Министерството на икономическото развитие, Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите. Целите на проекта са развитие и промотирне на традициите на качествените хранително-вкусови продукти и оценяване еногастрономическата италианска култура; оценяване облика на италианските ресторанти в чужбина, които гарантират спазването на стандартите за качество на италианско гостоприемство; създаване на международна мрежа, за реализиране на промоционални събития на висококачествените италиански продукти.