Мария Степанчева: Трима човека от БАК упражняват диктат над целия земеделски сектор

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

Протестите за спасяване на българското земеделие продължават. Това заявиха на пресконференция членовете на Инициативния комитет, състоящ се от 26 браншови организации в секторите земеделие, животновъдство и преработка. Те представиха Декларация с исканията на комитета и отговориха на най-важните въпроси за сектора.

През изминалата седмица протестите на земеделските производители обхванаха цялата страна. Производители от различни райони на страната изразиха недоволството си от прилаганата политика в сектора, като блокираха десетки ключови пътни артерии в страната. И въпреки, че всички земеделци, без значение от това към коя организация принадлежат, протестираха рамо до рамо, земеделските асоциации бяха разделени. Така се стигна до постигане на споразумение с Правителството и подготовка на проектомеморандум с две асоциации – НАЗ и БАК. Десетки асоциации обаче останаха извън преговорите в МС и на пресконференция днес заявиха, че протестите на земеделските производители продължават в цялата страна.

Ето и какво разкри днес на пресконференцията Мария Степанчева, чиято Асоциация до вчерашния ден е членувала в БАК, но вече е оттеглила членството си:

“Днес съм тук, с тези хора, защото смятам, че това са хората които имат изключително справедливи искания и са легитимни и тези хора могат обединено да постигнат целите в областта на земеделието . До снощи Асоциацията на биволовъдите в България бе член на Българската аграрна камера. Влязохме в тази камара, тъй като смятахме, че това е камара на производители и чрез общо обединение ние ще можем да постигнем нашите цели, а именно да работим честно, почтенно, да произвеждаме и да осигуряваме продоволствието на народа, да, ама не. Мина време и се доказа кой кой е в тази камара. Това не е камара на демократичен принцип. Там властват няколко човека, има диктат и не можеш да кажеш и да искаш това, което считаш за необходимо. Там се случва само това, каквото решат едни трима човека. Просто трябва да се съобразиш с техните решения, а ако не го направиш – не си в играта. Снощи чашата преля, защото искаха да подпишат споразумението с Правителството само председателя на БАК Костадин Костадинов и председателя на зърнопроизводителите Илия Проданов. Едва ли не, това е камара на зърнопроизводството. Още при създаването й аз взех отношение и казах, че това изключително много ме притеснява, че точно ръководните лица, които са там, са представители на зърнопроизводителите и че ще изкривят цялата политика. Снощи, в Министерски съвет, когато дадохме отпор аз, Цветан Филев от Националната асоциация на тютюнопроизводителите и Тодор Джиков от Асоциацията на картофопроизводителите, че ние не желаеме да се подписва само от тях, а трябва всички да участваме. Тогава самочна един остър дебат и поставих въпроса, който многи пъти съм поставяла от самото начало – но те не желаят да го включват. Моето предложение беше да отпадне тавана за подпомагане по украинската помощ. Хората, които са достигнали тавана, сега не могат да получат плащане. За България този таван е крайно недостатъчен и Правителството трябав да направи всичко необходимо да го промени. Ако не могат да го направят в Брюксел, да защитят това отпадане на тавана, нека нотифицират нова държавна помощ, за да могат да бъдат конкурентноспособни тези хора. Камарата каза – НЕ, защото не било прието в УС и от там дойде и раздора. Какво да правим в камарата, когато настояваме само за едно нещо и то не бива включено. Ние смятаме, че повече нямаме работа в тази организация. Това е камара на няколко човека и аз се питам – защо министър-председателя не вижда, че тези хора не представляват цялото земеделие в България и как ще подпише меморандум само с тях? Той е подведен от нашия министър.

“При встъплането си в длъжност министър Вътев обеща, че ще направи много неща. Днес сме свидетели на една пародия на Стратегически план. Унизителни ставки с по 30% надолу, Той и министър-председателя обещаха още през септември, че хората, които забъркаха кашата със Стратегическия план ще бъдат освободени от длъжност. До момента обаче това не се случило и ние сме излъгани. Тези хора продължават да ни ощетяват и да нанасят вреди на нашето земеделие. Още веднъж се обръщам към вас, към Министерски съвет, да не ви подвеждат, не подписвайте това споразумение. Седнете на масата с представителите на всички браншове, нека те направят своите предложения и то най-разумни предложения и тогава вече може да се стигне до някакво решение, а не трима човека да упражнява диктат на целия земеделски сектор”, допълни още Степанчева.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА