Над 64% от Програмата за селските райони усвояват в Малта, разказа Джон Портели от Асоциация за биологично земеделие в Малта по време международен форум за ОСП в София. Въпреки че на малкия остров почти няма обработваема земя, 93% от населението работи в земеделския сектор, като основна причина за това Портели посочи субсидиите от ПРСР. 18,500 души произвеждат 4800 единици годишно, но професионалисти са само 1300 души, уточни той, а земеделската земя е около 6 хил. ха, разделена на много малки парцели. Малта произвежда плодове, маслини, развива и животновъдство. То ни излиза твърде скъпо, защото внасяме фураж, обясни фермерът. Когато хранехме кравите си със собствен фураж постигахме масленост от 1,5% , но според изискванията на ЕС това беше твърде малко и затова се наложи да внасяме храната за животните. Сега, маслеността на кравето мляко е висока и се налага да го обезмасляваме, но какво да се прави, евронорми, пошегува се той. Земеделието на острова се развива при изключително трудни условия, защото сладка вода практически почти не съществува, а наличната е заразена с нитрати от човешката дейност и преди всичко от конвенционалното земеделие. Затова всеки фермер има машина за обезсоляване на водата.
Светлана Трифоновска