Макрон призова ЕС да преодолее зависимостта в земеделието

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
1 Минути

Френският президент Емануел Макрон е убеден, че европейското селско стопанство e силно зависимо от други държави, включително и от Русия. Затова той призова страните от ЕС да променят тази ситуация. Той обяви това при откриването на 56-ия Международен селскостопански салон в изложбения център Paris-Nord Villepinte.
„Земеделието в Европа е застрашено“, каза президентът и добави, че опасността се крие в зависимостта на ЕС от „други сили“. Според него европейското селско стопанство в голяма степен зависи от вноса на „руски фосфатни торове“. Държавният глава на Франция обърна внимание на бързо променящия се земеделски пазар. И отбеляза, че „само за няколко години“ производството на руска пшеница се е удвоило. Френският лидер предложи да се преразгледа паневропейската селскостопанска политика, за да “бъде гарантиран суверенитет на храните, околната среда и селското стопанство”.
В салона ще вземат участие около 1400 земеделски производители. Очаква се форумът да бъде посетено от стотици хиляди хора. Миналата година броят на посетителите е бил около 670 хиляди.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама