Първият супермаркет с бракувани храни отвори в датската столица Копенхаген, съобщава capital.bg. Магазинът е идея на благотворителна организация и има за цел да спаси стоки, които още са годни за консумация, но търговският им вид не е изряден.
Цените ще са с между 30 и 50% по-ниски от пазарните. Магазинът работи съвместно с една от най-големите вериги за хранителни стоки в страната – Føtex, откъдето директно ще доставят останалия хляб в края на деня.
По спасяването на годна за потребление храна работи и Франция. Тя е стана първата страна в ЕС, която прие закон, който задължава търговските вериги да даряват бракувани продукти, които не са с изтекъл срок на годност, на хранителни банки. За сравнение, според проучване у нас се унищожават минимум 670 хиляди тона храна.