Опитът на Дания: Как вирусът на АЧС се държи далеч от държавата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
7 Минути

Всеки инч от камиона за животни се проверява щателно

Един от начините за успешна борба с Африканската чума по свинете (АЧС) е да се гарантира, че вирусът няма да проникне в държавата. Дания се стреми да държи вратите си затворени за вируса – датските власти подобриха задължителната процедура за почистване и дезинфекция на границата за камиони и също така построиха ограда, разказват от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

Дания е единствената страна с подобна политика за почистване на камиони на границата. Преди около 5 години малките частици мръсотия не се считаха за толкова голям проблем… Сега с африканската чума по свинете нещата се промениха и в момента индустрията има политика на нулева толерантност.

Снимка: Vincent ter Beek

Задължение за правилно измиване

Тъй като Дания е предимно износител на свине, много камиони напускат Дания, пълни с прасенца, и ще се върнат празни. За да се избегне въвеждането на патогени в датското стадо, всеки камион трябва да бъде правилно измит и дезинфекциран преди да продължи – програма, платена от самите датски производители на свине. Danish Safety Wash е едно от 2-те търговски дружества в Падборг, които имат договор със SEGES, датската кооперативна организация за изследване на свинете.

SEGES е собственик на схемата на датския транспортен стандарт и станциите за миене и дезинфекция трябва да гарантират, че изпълняват изискванията на този стандарт. Заедно те проверяват всеки пристигащ камион за животни – и след одобрение получават задължителен сертификат.

Правилата са кристално ясни: в Дания не могат да влязат прасета без сертификат.

Въвеждането на АЧС в Източна Европа промени доста начина на работа на Danish Safety Wash. Някои камиони наистина идват от райони с огнища на АЧС или дори АЧС е станала ендемична, като в Средна и Източна Европа.

Ето защо в кабините за управление на пералната станция виси карта на Европа, която разделя континента на три зони: зелени зони (без АЧС), червени зони (рискови зони) и черни зони (наличие на АЧС). Те определят какъв вид обработка ще получи камионът.

Всички камиони са оборудвани с GPS, така че в станцията за миене е сравнително лесно да се проследи в детайли в кои зони са били камионите преди да дойдат в Дания. В случай, че GPS не успее да предаде данни, камионът автоматично ще бъде третиран като камион от „черна зона“.

 

Втора фаза на обработката

След като камионът на границата бъде щателно измит е време за втората фаза на обработката. За около 25 минути камионът ще бъде дезинфекциран, докато служител на Danish Safety Wash минава през вътрешността на камиона с фенерче като оглежда критично всеки сантиметър. Целта е да намери място в камиона с останала мръсотия – всяка частица мръсотия може да означава, че камионът не е достатъчно чист и това означава, че ще трябва да бъде изпратен обратно в Германия. Това място, което натрупва и задържа мръсотия трябва да бъде третирано и отстранено, така че повече да не създава условия за натрупване на отпадъци. След като шофьорите се върнат в Германия, те могат сами да изберат как да решат проблема. Най-близката автомивка за камиони в Германия е на около 18 км южно, близо до Фленсбург. Обикновено им отнема около 2 до 3 часа, преди да почистят откритата натрупана мръсотия. Датската фирма смята това за един вид услуга, която правят на шофьорите, посочвайки им проблема, за да знаят как да се справят следващия път.

Единственото изключение се прави за свине за разплод, идващи от Норвегия на път за континента. Те не спират в Дания и следователно могат да продължат пътя си без измиване и дезинфекция.

 

Трета фаза за дезинфекция

Ако проверката е наред, следва третата фаза, която основно включва десет минути изчакване, за да позволи на дезинфектанта да свърши работата си, докато шофьорите междувременно могат да изпият още една чаша кафе. Въз основа на своя маршрут преди пристигането в Дания, камионите могат да получат четири вида сертификати след успешно почистване и дезинфекция. Текстът в сертификата е на датски, английски, немски и полски.

Зеленото съответства на картата за зоните с АЧС и означава, че камионът може да влезе в помещенията на фермата;

Жълто означава, че на камиона е преминал един допълнителен цикъл на вътрешно почистване със сапун и може да влезе във ферма след 12 часа карантина;

Червено означава, че камионът може да влиза във ферми след 48 часа карантина – и цветът съответства на червеното на картата за АЧС – или че прасетата могат да бъдат взети от събирателна станция;

Черното също съответства на картата на АЧС и означава, че е необходим седемдневен карантинен период – или че прасетата трябва да бъдат взети от събирателна станция.

Когато всичко е наред, водачът получава и запечатана чанта с гащеризон и предпазни ботуши за краката. За свинепроизводителя, който ще бъде посетен, запечатаната чанта ще бъде уверение, че шофьорът наистина е проверен и одобрен на границата.

 

Ограда за предпазване от АЧС

Снимка: Vincent ter Beek

Освен че има строг граничен контрол за камиони за животни, датското правителство също, още през 2019 г., построи дълга 70 км ограда по границата с Германия, за да защити Дания от (заразени) диви свине, влизащи от Германия. Строителният проект, продължил около 10 месеца, в крайна сметка струва 6 милиона евро. Според датските власти има приблизително 20 „порти“, които позволяват движението и водните пътища да функционират. Там дивите прасета се държат настрана с помощта на миризливи отблъскващи примамки. Освен това за туристите има врати в оградата. Изчислено е, че единствените диви свине в Дания в момента са на юг – популацията се оценява на около 30-40 животни.

 

Снимки: Vincent ter Beek

 

 

 

 

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements