Производител на храни в Дания намалява капацитета на две големи кланици

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Въпреки високите цени на месото в хладилните щандове, за много фермери е трудно да получат стабилни финансови средства в производството и следователно броят на прасетата за клане в Дания намалява. Това принуждава компанията Danish Crown да намали капацитета на две кланици. Около 275 служители ще загубят работата си в Sæby, докато 75 се очаква да бъдат освободени в Ringsted.

Нахлуването на Русия в Украйна доведе до рекордно високи цени на енергията и фуража за прасета, наред с много други разходи.  Плащанията към фермерите не се поддържат със същото темпо и следователно доставките на прасета за угояване за Danish Crown  са спаднали значително през последните месеци.

„Ситуацията наистина е трудна. Служителите, които са засегнати от това, положиха отлични усилия. От есента на 2020 г. и допреди няколко седмици почти постоянно имаме повече прасета, готови за клане, отколкото можем да успеем да заколим. Сега картината изглежда напълно различна и ни е неприятно, че сега, по всички сметки, ще се сбогуваме с около 350 квалифицирани служители“, казва Пер Лаурсен, който е производствен директор в Danish Crown.

Danish Crown отбеляза голямо увеличение на доставките на фона на избухването на африканска чума по свинете в Германия преди две години. Това създаде необходимостта от няколкостотин нови служители в кланиците в цялата страна, но рекордно високите разходи за фураж и енергия сега карат много фермери да спрат или напълно да затворят производството си.

Вечерната смяна в кланиците приключва

Вечерната смяна в кланицата на Danish Crown в Sæby трябва да приключи. Освен това ще бъдат засегнати редица служители на дневна смяна, тъй като редица работни места на дневна смяна са свързани с производството на вечерна смяна. В Рингстед се очаква съкращенията да бъдат разпределени равномерно в различните отдели на кланицата и да засегнат служителите както на дневната, така и на вечерната смяна.

Danish Crown активно ще се опита да помогне на служителите, които са на път да загубят работата си през следващите месеци. В колективния договор, приложим за кланиците на Danish Crown, е договорено, че трябва да се приложи социален план във връзка с големи съкращения. Всеки от засегнатите служители ще бъде поканен на интервю, за да се изяснят възможностите му.

„Ще работим активно, за да помогнем допълнително на уволнените служители в сътрудничество с Конфедерацията на храните и местните центрове по труда. Ние също така създаваме работни банки и като цяло постигнахме голям успех с нашия социален план в миналото. Всъщност, през годините беше възможно да се помогне на повече от 90 процента от засегнатите служители да преминат на нова работа или да започнат обучение в рамките на шест месеца“, казва Пер Лаурсен.

Целта на банката за работни места е, наред с други неща, да гарантира, че служителите, които са съкратени, имат приоритет за свободни работни места в други компании от групата Danish Crown. В същото време чрез социалния план ще има възможност за курсове и обучение, платени от самата компания.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама