С настъпването на студените дни все повече хора се насочват към любимата царска напитка- виното. Освен със завладяващ цвят и аромат, виното може да ни помогне да стоплим ръцете и душата си. Традиционно греяното вино се приготвя като към гроздовия сок се добавят различни подправки, плодове, захар, мед, ядки и др. Сервира се топло или горещо. Рецепти за тази напитка се срещат в алкохолен и безалкохолен вариант. Изборът на вино и подправки е индивидуалeн според вкуса. Повечето хора залагат на черен пипер, канела, карамфил, джинджифил, ванилия, есенция от ябълки. Като най-подходящи плодове за добавка в греяното вино са ябълки и портокали, а от сушените плодове -стафиди.
При приготвянето на виното е важно то да не бъде загрято на повече от 80 градуса, тъй като вкуса му се разваля. Може да се добави и вода, но тя трябва да бъде кипната предварително с избраните подправки.
Топлото червено вино с подправки датира още от Древен Рим. Римляните разпространили любимата напитка по време на експанзията на Европа. Благодарение на римските легиони лозарството се е зародило в много райони в Европа.
Ето и нашите предложения за греяно вино за настъпващите празници:
- Вариант 1: Греяно вино с ябълки
1 бутилка червено вино
2 ябълки – нарязани, с кора
1 чаша захар
10-15 зърна черен пипер
5 зърна карамфил
1 щипка канела
- Вариант 2: Греяно вино с портокали
1 бутилка червено вино
3 портокала, без кора
3 с.л. захар
6 пръчици канела
8-10 зърна карамфил