Учени от Германия са успели да разработят технология, която позволява богатата на протеини лупина да бъде използвана в човешката храна, без това да се отрази на добрия вкус на продуктите. За това откритие те са получили най-високото отличие в областта на технологиите и иновациите в Германия, Deutscher Zukunftspreis, която се връчва от президента на федералната република Йоахим Гаук.
Лупината е култура с високо съдържание на протеини. Тя е полезна за човешкия организъм, но досега не е била използвана широко в хранителната индустрия заради неприятния горчив вкус, който придава на храната. Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. стимулира отглеждането на бобови култури, сред които е и лупина.
Според учените от изследователския институт Fraunhofer-Gesellschaft (най-голямата европейска научна организация, ориентирана към приложни изследвания в редица научни области) лупината има огромен потенциал да помогне за решаване на проблема с изхранването на увеличаващото се население в света.
За това как се добиват протеини от лупина, четете в декемврийския брой на списание „Агрозона“.