Лупината като алтернатива на соята

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Учени от Германия са успели да разработят технология, която позволява богатата на протеини лупина да бъде използвана в човешката храна, без това да се отрази на добрия вкус на продуктите. За това откритие те са получили най-високото отличие в областта на технологиите и иновациите в Германия, Deutscher Zukunftspreis, която се връчва от президента на федералната република Йоахим Гаук.

Лупината е култура с високо съдържание на протеини. Тя е полезна за човешкия организъм, но досега не е била използвана широко в хранителната индустрия заради неприятния горчив вкус, който придава на храната. Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. стимулира отглеждането на бобови култури, сред които е и лупина.

Според учените от изследователския институт Fraunhofer-Gesellschaft (най-голямата европейска научна организация, ориентирана към приложни изследвания в редица научни области) лупината има огромен потенциал да помогне за решаване на проблема с изхранването на увеличаващото се население в света.

За това как се добиват протеини от лупина, четете в декемврийския брой на списание „Агрозона“.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА