Те искат да се влагат средства и в опазването на националния генофонд
Лозарите от Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ) настояват в писмо до министъра на земеделието, храните и горите проф. Христо Бозуков секторът да бъде определен като приоритетен и това да бъде отразено и в Националния план за възстановяване, научи Агрозона от сдружението. Според браншовиците лозаро-винарският сектор може да бъде определен като приоритетен и стратегически заради устойчивото управление на природните ресурси и опазването на околната среда. Според сдружението производството на винено грозде и преработката му са най-пряко свързани със земеделските практики, насочени към опазването на околната среда, включително и в областта на прилагане на екологични практики. Освен това секторът е социално чувствителен с широки възможности за въздействие върху икономическата устойчивост на регионите, а и притежава нужната необходима организационна освона за въвеждане на дигитализацията на процесите. Според НСБЛ секторът може да се превърне във високо конкурентен и пазарно устойчив, като бъдат предвидени мерки в област „Устойчиво селско стопанство”. Сред мерките са инвестиции за въвеждане на иновации в земеделието, свързани с подобряване на агроекологичните практики в посока преодоляване на последиците от промените в климата, въвеждане на устойчиви сортове, въвеждане на машинна обработка от най-съвременен тип, въвеждане на обработка на почвата и растенията със съвременни препарати, щадящи околната среда и здравето и др., както и инвестиции в научни изследвания и внедряване на челен научен опит в практиката.
Сред исканията на лозарите и получаване на национални субсидии за лозарите; подпомагане на сектора по мярка COVID 1, като ограниченията за прием да отпаднат; получаване на помощи по de minimis, спешни мерки за опазване на сортовия генофонд на страната и др.