Ловци настояват за връщане стимулите за отстрел на хищници

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Ловците и председателят на ЛРС -Мездра-Роман Йордан Гергов настояват да се върне стимулирането за отстрел на хищници. Самият Гергов е повдигал въпроса не веднъж и ще продължи да отстоява позицията на сдружението, което ръководи. Причината за настояването му се крие в непрестанно нарастващата популация на чакали, лисици, диви котки и скитащи кучета, които унищожават дребния дивеч в района, влизат в дворовете на хората и убиват животните им, предаде НЛРС-СЛРБ.

По думите на Гергов проблемът с хищниците е голям и трябва да се намери решение, а това може да стане, като се върне финансовото стимулиране за ловците.

Той припомня, че в миналото за отстрелян чакал, лисица, вълк е имало парично стимулиране за ловеца, на места са давали дори по кубик дърва и патрони. Сега обаче стимулирането е спряно и популацията на чакалите е скочила драстично.

Въпреки това, от сдружението отчитат много отстреляни чакали и лисици, но заради хищниците в района няма лов на зайци. На мерника на ловците са попаднали 692 чакала и 286 лисици, което определено не е било достатъчно при нарасналата популация.

Миналата година в района дори са били отстреляни три вълка.

„Трябва да се подпомагат ловните дружинки, за да се разреши проблемът с хищниците. Трябва да се стимулират дружинките – по-често да се излиза за такъв лов и непременно да се стимулират ловците, на които даваме разрешителни за индивидуален лов на хищници“, категоричен е Гергов.

За миналата година от дружеството са отстреляли 291 диви свине при план от 372. Сърните са били 15 при план от 40, а фазани 77 при план от 250. Отстреляните пъдпъдъци са били 2958, патиците – 558, гривяк – 578.

От началото на този ловен сезон дружинките се хвалят с отстреляни 27 диви свине и над 300 пъдпъдъка.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements