Лицензионен режим: Ето как ще се внасят стоки от Украйна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

МЗХ с информация какви са стъпките и как ще се контролира вносът на пшеница, царевица, слънчогледово и рапично семе

От 04.12.2023 г. Украйна започна да приема заявления за издаване на лицензи за износ на пшеница, царевица, слънчогледово и рапично семе към Република България. Предвижда се лицензионният режим да работи по следния начин:

Веднъж седмично украинската страна ще предоставя на Министерство на земеделието и храните на Република България информация за получените заявления за издаване на лицензи за износ на някои от четирите продукта за България. Информацията ще се предоставя чрез предварително определените точки за контакт, по електронен път и чрез посолството на Украйна в София, и ще съдържа данни за:

– Име на лицето/оператора, подал заявление за издаване на лиценз за износ, и име на лицето/оператора, вносител в Република България;

– Наименование на земеделски продукт и обеми в тона;

– Тарифен код;

– Сертификати за качество и безопасност на внасяните обеми по продукти и партиди;

– Фактурна цена за обявените за лицензиране обеми и цена на тон продукция в съответната валута.

Впоследствие българската страна следва да изпраща обратна информация до украинската страна относно допустимостта на заявените количества продукти в съответствие със законодателството на Европейския съюз и Република България.

Целта на създадения режим е адекватно да се проследяват внесените обеми в страната, с оглед предотвратяване изкривявания на пазара.

Обобщена информация по издадените лицензи от Украйна ще бъде публично оповестявана, казват от Министерство на земеделието и храните.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА