Лимоните от Мантон: Как във Франция съживяват този уникален сорт?

Някога във френското градче Мантон живели щастливо, отглеждайки лимони. През 60-те години обаче, туризмът превзел Лазурния бряг, а земеделието отстъпило на недвижимите имоти. Днес местните власти се опитват да съживят производството на този уникален сорт.
В тази долина, гледаща към Средиземно море, се отглежда един плод, на който местността дължи репутацията си. Морис Лотие е един от последните производители на лимони от Мантон, разказва БНТ.
Морис Лотие, производител на лимони: „Хубав е! Кората е жълта и фина. Вижте какъв е сокът!“
Тези био лимони са много търсени. А качествата им са уникални. Но градът постепенно е превзел териториите на ароматния плод.
Морис Лотие, производител на лимони: „Виждате ли тези сгради отсреща. Има много тераси, но не и лимони.“
Килограм лимони от Мантон струва средно 7 евро. Те се превръщат в истински лукс, а местните власти искат не просто да съживят производството им, но и да го съхранят като част от наследството на града.
Но как да се освободи терен на място, където квадратния метър струва истинско състояние?
Франк Рутие, представител на местната власт: „Намираме се на изоставена земеделска земя, превзета от дива растителност от дълги години. Идеята е отново да я култивираме.“
За да може тук отново да се отглеждат лимони, са нужни много млади корени и с тази задача са се заели в местния разсадник. Кога ще родят новите лимони от Мантон?
Франк Рутие, представител на местната власт: „След пет-шест години, не по-рано.“
За да отговорят на търсенето, в Мантон трябва да произвеждат много повече количества от миналогодишните 40 тона. Те са търсени особено много от производители на популярния италиански ликьор лимончело. До няколко години Мантон си е поставил за цел да увеличи произведените количества лимони до 600 тона.