Лидия Станкова: Законът предоставя добра възможност за комасирано ползване на земеделска земя

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Законът предоставя една изключително добра възможност за комасирано уедрено ползване на земеделската земя, казва Лидия Станкова, директор на Областната дирекция по земеделие – Бургас, пред “Фокус” по повод промени в настоящото законодателство, които се отнасят до възможността за заявяване на площи за подпомагане по схемата за единно плащане на площ за предстоящата 2015 година. С последните изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители заявяването на площи за подпомагане по тази схема се извършва на база правно основание.

Това означава, че само тези земеделски стопани, които ползват земеделска площ въз основа на правно основание било документ за собственост, договор за аренда, наем, за съвместна обработка или споразумение на основание чл. 37 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, ще могат да кандидатстват и да получават субсидии по схемата за единно плащане на площ, посочва Станкова. Това е от значение, защото споразумението по чл. 37 от Закона за собствеността е обвързано със срокове и процедурата тече в момента, посочва още тя. Срокът, в който се назначава комисия за всяко едно от землищата, е 5-и август, а 10-и август е крайната дата всяка Общинска служба да представи на ползвателите и на комисията списък и картен материал за имотите, данните за техните собственици и дължимото рентно плащане. Споразумение трябва да се сключи до 30-и август. “За да се случи това, нашите земеделски производители трябва да подадат декларации и правно основание за ползваните от тях площи. Законът предоставя една изключително добра възможност за комасирано уедрено ползване на земеделската земя“, посочва Станкова.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА