Лепят с брашно етикетите върху хляба

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

„Над 50% от хляба се търгува не пакетиран, без какъвто и да е етикет или с етикет залепен с брашно върху хляба.” Това каза председателят на Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева пред Агрозона.  Само около 40%  пък от производителите на хляб отговарят на условията изисквани от Регламент № 1169/2011. Припомняме, че след въвеждането на Регламент (ЕС) № 1169/2011 изискванията към всички хранителни продукти, включително и  към хляба е на етикетите им да бъдат изписани наименованието, списъкът на съставките, както и тяхното процентно съдържание, веществата причиняващи алергии и непоносимост. При хлебните изделия, задължително се обозначава глутенът или съдържание на ядки, ако има такива в дадения продукт.

Водят се преговори веригите да продават хляба без печалба

Мариана Кукушева коментира и цените на хляба. „Хлябът е пазарен продукт и като такъв има себестойност. Когато тази себестойност се променя по независими от производителя парични, когато той не може да влияе на тези фактори е нормално цената да се променя.” Освен това Кукушева напомни за скачащите цени на пшеницата на глобално ниво, които се отразяват  и у нас. “В България едва 15%  от реколтата с пшеница има хлебопекарни качества, които отговарят на изискванията за производство на хляб по БДС. От друга страна енергийните и  транспортни разходи продължават да растат.”

От своя страна министърът на земеделието Румен Порожанов обяви наскоро, че вече се водят преговори с големите търговски вериги да продават хляб без печалба. „Правя срещи с големите търговски вериги и това, което получавам като уверения до момента е, че хлябът, който се продава, няма да има надценка за печалба, калкулирана в цената му, а само надценка, която да покрива разходите и брака.“, обясни министърът. Той добави, че самите вериги са регулатори на бранша.

Поскъпна хлябът в Кърджали

Поскъпването на хляба се дължи на цената на новата реколта пшеница

 

 

 

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА