Ако до седмица времето не се оправи, ще неприбраната реколта от лавандула ще бъде загубена. В момента комбайните не могат да влязат на полето и жътвата се бави заради дъждовете и липсата на слънчеви лъчи. Това каза Димо Савов, кмет на Средно Градище и производител на лавандула.
До 50 тона на година е производството на лавандулово масло във Франция, докато у нас то достига 120 тона през последните години. Добрите количества и високото качество се дължат на добрите климатични условия, уточни Димо Савов. Между 135 и 165 лв./кг беше изкупната цена на лавандуловия цвят през миналата година. Очаква се тази година стойността да бъде подобна, но все пак трябва да се изчака края на жътвата, обясни той.
З30 хил. дка в България са заети с лавандула в страната и всяка година площите с културата се увеличават. Производителите залагат на конвенционалното производство, защото изкупната цена на екологичната лавандула е сходна с обикновената и отглеждането не е рентабилно, по думите на Димо Савов.
За да даде добре резултати, лавандулата трябва да се оглежда поне 3 години. България все повече стъпва на азиатските пазари, защото суровината, която производителите ни предлагат, няма конкуренция.