Смилянски фасул! Кой не го знае, кой не е чувал за него и за неповторимия му вкус. Проектът „Твоята храна“ организира на 27 юни в с. Смилян в Родопите кулинарно събитие „Храни с история от столицата на фасула в Родопите“, на което ще бъде демонстрирано готвенето на традиционни родопски ястия, съобщават от фондация Биоселена.
Кулинарната демонстрация ще започне с приготвянето на паниран смилянски фасул – характерно местно предястие, подходящо за мезе за бира и вино. От местните хора ще може да научите и други рецепти като фасул чорба, тарама хайвер от фасул, зрял фасул с кисело зеле, зрял фасул със сухи чушки, кюфтета от зрял фасул, зрял фасул в гърне…
Празничните ястия синдермьо и смидарь
Заниманието ще продължи със синдермьо: царевичен качамак със сиренина от кашкавал – ястие, слагано на трапезата в миналото при празнични поводи за семейството.
Кулинарната работилница няма да пропусне две ястия, без които палитрата от родопски специалитети би била непълна – патетник и клин. Клинът, представляващ родопска баница с плънка от ориз с яйца и сирен, ще бъде приготвен със сезонна зеления- лапад, киселец или скрипалец.
Денят ще завърши с демонстрация на смидарь- обреден хляб в Родопите за новородено, който ще бъде и десертът в менюто родопски ястия, включени в демонстрацията.
Гид в традиционната родопска кухня ще бъде местната майсторка Милка Марангозова, а историите, свързани с храните, ще разкаже Илия Годев, секретар на местното читалище „Проф. А. Златаров“.
Участието е безплатно, но местата са ограничени. Повече за събитието и записването може да откриете ТУК. https://bit.ly/2Z4BPF6
Знаете ли, че в Европа се изхвърлят около 100 милиона тона храна годишно?
И ние не сме по-назад- около 670 хил. тона храна се изхвърлят в България всяка година. Можете ли да си представите, че най-голям дял – повече от половината, се похабява от домакинствата. Основна причина е неразумното купуване, неумелото съхраняване, готвене без планиране.
Проектът „Твоята храна“ има амбицията да информира хората за загубите на храна; да обясни как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата. Проектът работи в шест европейски страни, включително и в България, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. В България дейностите по „Твоята храна“ се изпълняват от Фондация Биоселена.