Кулинарна демонстрация със смилянски фасул правят този уикенд в Родопите

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Смилянски фасул! Кой не го знае, кой не е чувал за него и за неповторимия му вкус.  Проектът „Твоята храна“ организира на 27 юни в с. Смилян в Родопите кулинарно събитие  „Храни с история от столицата на фасула в Родопите“, на което ще бъде демонстрирано готвенето на традиционни родопски ястия, съобщават от фондация Биоселена.

Кулинарната демонстрация ще започне с приготвянето на паниран смилянски фасул – характерно местно предястие, подходящо за мезе за бира и вино. От местните хора ще може да  научите и други рецепти като фасул чорба, тарама хайвер от фасул, зрял фасул с кисело зеле, зрял фасул със сухи чушки, кюфтета от зрял фасул, зрял фасул в гърне…

Празничните ястия синдермьо и смидарь

Заниманието ще продължи със синдермьо: царевичен качамак със сиренина от кашкавал – ястие, слагано на трапезата в миналото при празнични поводи за семейството.

Кулинарната работилница няма да пропусне две ястия, без които палитрата от родопски специалитети би била непълна – патетник и клин. Клинът, представляващ родопска баница с плънка от ориз с яйца и сирен, ще бъде приготвен със сезонна зеления- лапад, киселец или скрипалец.

Денят ще завърши с демонстрация на смидарь- обреден хляб в Родопите за новородено, който ще бъде и десертът в менюто родопски ястия, включени в демонстрацията.

Гид в традиционната родопска кухня ще бъде местната майсторка Милка Марангозова, а историите, свързани с храните, ще разкаже Илия Годев, секретар на местното читалище „Проф. А. Златаров“.

Участието е безплатно, но местата са ограничени. Повече за събитието и записването може да откриете ТУК. https://bit.ly/2Z4BPF6

Знаете ли, че в Европа се изхвърлят около 100 милиона тона храна годишно?

И ние не сме по-назад- около 670 хил. тона храна се изхвърлят в България всяка година. Можете ли да си  представите, че най-голям дял – повече от половината, се похабява от домакинствата. Основна причина е неразумното купуване, неумелото съхраняване, готвене без планиране.

Проектът „Твоята храна“ има амбицията да информира хората за загубите на храна; да обясни как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата. Проектът работи в шест европейски страни, включително и в България, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. В България дейностите по „Твоята храна“ се изпълняват от Фондация Биоселена.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА