1 000 дка горски територии в Източни Родопи са изпепелени

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Четвърти ден горски, пожарникари и доброволци гасят пожара на границата с Гърция

Четвърти ден служителите от Държавните горски стопанства – Кирково, Златоград, Ардино, Крумовград, Момчилград, Държавно ловното стопанство – Женда, Регионалната дирекция по горите – Кърджали, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и местни доброволци се борят с огнената стихия, навлязла у нас от Република Гърция.

До момента тя е опожарила над 1 000 декара горски територии в  Източни Родопи. В потушаването на огъня на терен участват около 100 човека. Огнеборците осъществяват ръчни гасителни действия и се изграждат  просеки със специализирана тежка техника. В борбата с огнената стихия е включен и хеликоптер.

Пожарът възникнал в Гърция и навлязъл на 31 октомври в горските територии в защитена местност „Гюмюрджински снежник“, Източни Родопи, в района на Държавно горско стопанство – Кирково, продължил да се разраства като фронт.

Независимо, че огънят е ограничаван  ежедневно, наличието на вятър и силнопресечения терен, способстват за неговото непрекъснато възобновяване. В момента фронтът от българска страна е в размер на около 8 километра, докато в гръцка са 13 километра.

Действията по локализирането му продължават.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА