Криза с дървата в Кюстендилско, горските складове – празни

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Дърводобивните предприятия секат два пъти повече, в сравнение 2021 г.

Кризата с дървата за огрев е повсеместна. Редица складове в Югозападна България остават празни, което забавя доставките и предизвиква хаос и притеснение сред местното население. Подобна е ситуацията и в Кюстендилско. Повишението на добива от над два пъти за година и липсата на достатъчно работна ръка оставят горските складове празни.

Областният управител на Кюстендил Александър Панду заяви в интервю за Нова ТВ, че през последните дни е проведена среща с Югозападното предприятие, за да бъдат успокоени хората.

” Т.нар. спекулативно търсене вече се преодолява. Недостиг на дърва има, но той ще бъде преодолян. Количествата, добивани от предприятията, вече са два пъти повече от миналата година. Направени са всички разчети си за взети мерки да се потърсят нови възможности. Една от тези мерки е сключването на директни договори с фирмите, добиващи дървесина”, заяви той.

Новите клиенти са няколко пъти повече, наблюдава се и презапасяване

По думите му хората в Кюстендил искат да се запасят с дърва, но има недостиг. “Икономиката тласка търсенето нагоре. Имаме желание, намерение и възможности да доставим необходимите количества дърва на желаещите, в синхрон с дърводобивните фирми, на които ще се плащат компенсации и ще им се правят отстъпки”, обясни Пандурски.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама