Кремиковският манастир – домът на чистата храна край София

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
8 Минути

Още през 30-те години на миналия век с помощта на Дружеството на зеленчукопроизводителите е изградена камбанарията на новата църква

Кремиковският манастир е един от значимите манастири в Софийската Света гора. Макар и малък, през неговите порти са преминали хиляди хора. Освен с духовно пречистване, почти всеки си тръгва от светата обител и с някои от уникалните храни, които се произвеждат там по стари манастирски рецепти.

„Манастирът е построен от цар Иван-Александър през 13 век, историята му след това върви през периоди с много богат духовен живот, както и през разрушение по време на турското робство. Част от Ботевата чета е минала край светата обител, а знаменосецът е убит наблизо, заради което манастирът е разрушен, а монасите са избити. Когато се вземе вярата на българина, много лесно се управлява и манипулира народа. Не е случайна поговорката – „Вържи попа, да е мирно селото”, разказва отец Серафим, игумен на Кремиковския манастир.

След Освобождението манастирът търпи сериозен разцвет – духовен и стопански, в него се настаняват монахини от Велешко от Македония. Има много тесни взаимоотношения с различни земеделски дружества. С помощта на Дружеството на зеленчукопроизводителите е изградена камбанарията на новата църка в манастира. По време на тоталитаризма обаче манастирът е затворен, монахините са изгонени и е превърнат във военно поделение. Заради металургичния комбинат „Кремиковци“ пък е обявен за секретна зона. Настъпва сериозен упадък, през 90-те години обаче се връщат две много възрастни монахини. В последните години започна сериозното му възстановяване и по-значимите дейности, като с благословението на българския патриарх Неофит основната цел и мисия на манастира са заниманията с деца – правят се детски лагери, от няколко години идват и малчугани със специални образователни потребности.

1500 овце, 700 крави и 65 човека на заплата в стопанството

В манастира лагерите са изцяло социална дейност и напълно безплатни за децата, освен това манастирът помага на хора, които нямат възможности, не само духовно, но и материално. „Имаме много социални дейности, които не са подсигурени финансово. В търсене на възможности за посрещане на всички тези задачи и мисии започнахме да проучваме миналото на манастира. Оказа се, че през 1936-37 година манастирът е имал огромно стопанство, което не знам дали ще успеем да възстановим в тези мащаби. Половината земя на комбината „Кремиковци“ е била манастирска, през 1935 г. се купува чисто нов камион МАН за стопанството. Освен това са имали 700 крави и 1500 овце, както и 700 кошера. Освен обитателите на манастира, в стопанството са работили 65 човека на заплата. Сега трудно можем да си го представим”, разказва обаятелният свещеник, който е и известен пчелар.

„Решихме да използваме възможностите на манастира и да възстановим стопанството, което има няколко цели – едната е да се произвежда храна, която е изцяло чиста и истинска. Без примеси, консерванти и ГМО. Преди години църквата прие решение, че на нейна земя не може да се допусне саденето на ГМО растения. В съвремието това се превръща във все по-голям проблем. В заниманията ми с пчеличките, наблюдавайки пръсканията на различни култури, виждам какви отрови се използват”, казва още отец Серафим .

Част от болестите са от храната, освен от стреса

Една от целите е да се произведе истинска храна, а чрез продажбата на тези продукти се подпомагат каузите, които има манастирът – едната е социалната работа с децата, а другата е възстановяването на манастира във вида, в който е бил. Предстои едно голямо предизвикателство – възстановяването на северното крило.

„Пчелите са най-голямата гордост и радост, с тях започнахме”, разказва отец Серафим, който преди да облече черното расо е завършил военно-въздушното училище. Около 300 кошера се стопанисват в момента от манастира. „Стараем се като членове на Националната развъдна асоциация по пчеларство да селектираме и произвеждаме качествени пчели-майки от породата Българска медоносна пчела. Една уникална пчела, която се оказва за нашата територия с най-добрите качества в сравнение с другите породи пчели”, става ясно от думите му. Освен това в стопанството има 250 овце от породата Асаф, които се отглеждат пасищно, 90 кози, 40 крави и малко кокошчици. В манастирския магазин може да се намери уникално козе и овче сирене, прясно мляко, кашкавал, много видове сладка, произведени на място, както и качествен пчелен мед. Освен това има и онлайн магазин. Засега това са двете възможности за поръчка на уникалните продукти със забравен вкус.

Работниците – големият дефицит

Недостигът на работна ръка е най-големият проблем и за стопанството на Кремиковския манастир. „Всичко друго, макар и трудно, може да се изгради, но дефицитът на кадри е особено остър”, споделя игуменът. От манастира са създадени необходимите условия за нормален живот на животновъдите. Фермата е с парно, има постоянна интернет връзка, телевизия, пералня, както и всички други условия, необходими за нормален съвременен живот. „Освен това в манастира има магерница, в която всеки ден се предлага топла храна за хората от манастира, както и за всички работещи в стопанството. Заплатата за овчарите също е нормална, но е много трудно да намерим хора”, казва той.

Затова доста ферми преминаха на оборно отглеждане, констатира игуменът. Имало е много критични моменти, сменяли се хора, отец Серафим също е излизал да пасе овцете, за да не останат затворени. В момента манастирът е мъжки – има трима духовници, двама послушници, четирима овчари, както и други хора, които се занимават със сладката и в мандрата, която работи по Наредба 26. За поддържането на кошерите също се ползва помощта на двама човека, но си търсят и пчелар, който да се занимава постоянно с пчелина.

Засега за изграждането на фермите и мандрата не са използване европейски средства, само веднъж от манастира са подготвяли проект по подмярка 4.1, но в крайна сметка не са работили по него. Според отец Серафим европейските проекти са ни направили мързеливи и да чакаме малко наготово да ни се случват нещата.

Преди пандемията: Светът се беше забързал в търсене на пари, удобства и лукс

„В църквата на нас ни е лесно, защото ние знаем кой е победител във всяка една ситуация и уповавайки се на Бога ние знаем, че той се пожертва, за да можем да живеем и прави всичко, за да ни спаси. Така приемаме пандемията с едно спокойствие и без притеснение, защото знаем, че не сме ние факторът, който ще разреши нещата и знаем, че Господ няма да ни изостави“, така философски коментира ситуацията с COVID 19 отец Серафим.

Той казва още, че „светът толкова се беше забързал и всичко беше с цел постигането на материални блага, на временното, на все повече богатеене, удобство и лукс, забравяйки, че ние сме сътворени да живеем вечно, а не временно и не само в лукс, който си представяме.”.

Материалът е публикуван в брой 114 на списание A Zona, който е посветен на храните, произвеждани в българските манастири.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements