Кой ориз е по-полезен – бял или кафяв

Агрозона
Агрозона
2 Минути

Оризът е част от традициите и трапезата на над половината от световното население. Той е най-значимият източник на хранителна енергия за 17 страни в Азия и Океания, 9 страни в Америка и 8 страни в Африка. На ориза се падат 20% от калориите в света при 19% за пшеницата и 5% за царевицата. Каква е обаче разликата във видовете ориз и защо  все по-често протягаме ръка към кафявия?

Всъщност кафявият ориз е първоначалният облик на белия. След преминаване на различни процеси, премахващи външната обвивка, зрънцата започват да добиват малко по-пазарен вид. Следва и полиране на оризовите зрънца, те трябва да станал лъщящи и бели.  От целия този процес на рафиниране оризът губи антиоксиданти, витамини от група В, минерали, мазнини, фибри и белтъчини. Много от разновидностите на белия ориз се обогатяват допълнително. Кафявият ориз съдържа повече полезни вещества, белият може да се похвали единствено с богато съдържание на желязо и фолиева киселина. Ето и някои от важните вещества в кафявия ориз, превъзхождащи тези в белия:

  • Манганът е минерал, който е от съществено значение за производството на енергия и антиоксидантните функции. Кафявият ориз е отличен източник на това хранително вещество, докато в белия ориз, той е почти неоткриваем.
  • Кафявият ориз има повече влакна от белия. Съдържането на влакно е важно за доброто храносмилане, спомага за намаляване на теглото, контролира нивата на кръвна захар, намалява риска от сърдечни заболявания.
  • Кафявият ориз е добър източник на селен, който играе важна роля в производството на тиреоидни хормони, антиоксидантна защита и имунна функция. Селенът и витамин Е действат добре за предпазване на клетките от рак.
  • За разлика от белия ориз, кафявият обикновено е добър източник на магнезий. Средната порция варен ориз, около 1/2 чаша, може да осигури около 11% от дневното препоръчвано количество магнезий. Приемът на магнезий е важен за кръвосъсирването, клетъчното производство и здравината на костите.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА