Кой налага глобите за земеделските земи, собственост на офшорни компании?

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Не е ясно кой трябва да налага глобите на офшорни компании, които притежават земеделска земя у нас, сочи проверка на „Труд”. От началото на октомври влязоха в сила нови разпоредби в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Според новите текстове офшорните фирми трябва да бъдат санкционирани с по 100 лв. на дка,  а при положение, че три месеца по-късно няма промяна в собствеността, глобата нараства до 300 лв. на дка.

Според закона нарушенията се установяват от областните управители, а ако земите са от общинския поземлен фонд – от кметовете. Областните управители и кметовете трябва да налагат и глобите. Масово обаче местните администрации не са информирани за новите изисквания и не предприемат никакви действия, посочва “Труд”.

Приетата забрана не се отнася до публичните дружества, които се търгуват на борсата. С това кръгът на потенциалните нарушители се стеснява. В допълнение, офшорни компании продадоха притежаваните от тях земи през миналата година. Според Закона за собствеността и ползването на земеделските земи те трябваше да направят това до 1-и януари 2015 г. При липса на инициатива за налагане на закона обаче не е ясно дали всички са го направили, коментира изданието.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА