Вижте къде ядат най-много плодове и зеленчуци в Европа

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Словения, Португалия и Испания са водещите страни в изследването, Унгария и Чехословакия- в дъното

Част от значимите фактори, които определят консумацията на плодове и зеленчуци в Европа, са полът, образованието и регионалната принадлежност. Това показва сравнително ново  проучване, проведено с участието на 37 672 души от 21 различни страни в Европа и публикувано на 13 май в списание PLOS ONE. Всъщност проучването заключава, че жените се хранят по-здравословно от мъжете, регистрирайки по-висока консумация на плодове и зеленчуци сред населението и по-високо ниво на образованост.

плодове и зеленчуци, средства, Agrozona.bgСоциална пропаст 

Англия е страната с най-голяма социална пропаст по отношение на закупуването на плодове и зеленчуци, докато Испания и Турция са сред държавите с най-малка разлика, сочат данните от Европейската статистическа служба. Айлин Робъртсън, професор в Датската глобална школа по хранене и здраве и съветник по хранене на Европейския съюз за обществено здраве, смята, че това е така, защото тези страни могат да произвеждат собствена храна. Освен това тя заявява, че населението от по-ниските социални структури трудно може да се съобрази с препоръката на Световната здравна организация да се ядат по 5 порции плодове или зеленчуци на ден.

Словения, Португалия и Испания са водещите страни в изследването и могат да бъдат взети за пример за страни като Унгария и Чехословакия, които заемат последните места. “Все още не сме доказали защо, но моята теория е, че страните, в които се консумират най-много плодове и зеленчуци, са тези с най-много пространство и възможност за тяхното производство”, заявява Тонже Холте, главният автор на изследването.

Разликата в начина на хранене между половете

зеленчуци, лимец, Agrozona.bg

Според Робъртсън разликата в това как се хранят мъжете и жените е много тревожна. Мъжете са с най-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, поради което е необходимо те да се научат как да ядат, готвят и ценят здравословните храни. „Децата искат само сладкиши, а родителите са тези, които трябва да ги накарат да свикнат и с други вкусове. В противен случай те никога няма да могат да оценят здравословните храни “, заявява изследователката. Освен това всички експерти се съгласили, че е време да се промени  стереотипът, според който мъжете трябва да ядат месо, а жените  да си поръчват салата, за да се грижат за фигурата си.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА