Кой как разпределя директни плащания за земеделие?

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Средства от няколко различни схеми от Общата селскостопанска политика на ЕС се използват в директните плащания. Всяка държава членка е избрала да прилага различна схема и разпределя средствата по свой начин, според нуждите на своя земеделски сектор.

Три схеми за директни плащания са задължителни за всички страни членки и това са: схемата за базово плащане; позеленяването; и плащанията за младите фермери.

При всички държави членки 30% от помощта е за зелени плащания. Въпреки това много държави не прилагат плащания за млади фермери, които представляват 2% от плащанията. Това са Чешката Република, Естония и Унгария.

Ето как са разпределени средствата между схемите за директни плащания във всяка държава членка през 2015 г.

direct

Източник: Европейска комисия

Процентът, който се заделя за Схемата за базова помощ е различен във всяка държава. Докато Люксембург е с най-висок процент на базовото плащане сред всички държави в ЕС, България не използва никакво базово плащане. Страната ни залага на единното плащане на площ, което заема дял от 47% от общите директни плащания. В Ирландия пък 68% от директните плащания са от базовата схема за директна подкрепа.

Доброволна обвързана подкрепа

Малта използва най-висок процент обвързана подкрепа в ЕС, като тези плащания заемат до 57% от общата сума за директни плащания. Обвързаната подкрепа поддържа производството на определени продукти в трудни и кризисни времена. Производството на тези продукти може да е важно не само за доходите на фермерите, но и с оглед на причини свързани с икономиката, социалната сфера и околната среда.

Преразпределително плащане

10 държави в ЕС прилагат преразпределително плащане, което помага на малките ферми в нужда. По правило 30% от националния бюджет може да бъде отделен за преразпределително плащане. Сумата, която се изплаща на всеки фермер, е една и съща и може да бъде платена само за първите хектари, за които фермерът има право на подпомагане. Тази сума е различна според избора на съответната държава.

През 2015 г. Франция определи преразпределителното плащане на 25 евро/ха, докато в  белгийския регион Валония то е 127 евро/ха.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements