Копърка и хоки поскъпват, цената на пържолите надолу

Кирил Александров
Кирил Александров
5 Минути

През септември някои видове риба – копърка, пангасиус и хоки са поскъпнали със 7-8 на сто. Това сочат месечните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени на месото, месните произведения и рибата е относителен измерител на общото състояние на пазара на едро на този вид хранителни стоки.  С най-голямо тегло в тази група е цената на пилешкото месо. Като цяло кривата на този индекс до момента има сравнително стабилен характер, като известни колебания се наблюдават в началото на годината и през юли.

Цените на месото и месните произведения през септември, спрямо предходния месец се стабилизират на по-ниски нива, като най-голям спад на стойносите има при свинското месо – 7%. От пролетта на тази година се наблюдава плавен низходящ тренд при движението на цената на свинското месо, като тенднецията се засилва през лятото. Наблюденията на световните борси показват силен спад и на международната цена  на свинското месо. Поевтиняване на месечна база има също при кренвиршите, пилешкото месо и пилешките продукти.

Индексът на месото и месните произведения през годината има стабилен характер, като известни колебания се наблюдават през февруари – април, когато кривата има низходящ тренд. През август и септември кривата плавно се движи нагоре, което се обуславя от известен слаб ръст на цените на скумрията, колбасите и каймата. В  периода 2006 – 2008 г. индексът на тази стокова група имаше устойчив възходящ тренд, след което се отчитат разнопосчни тенденции. През 2014 г. стойностите трайно се движат надолу, а през 2015 и  2016 г. индексът се стабилизира на ниво от около 1.300 пункта, уточняват от ДКСБТ.

 

Цени на основни хранителни стоки

 

 

 

СТОКА

 

август’16

 

септември’16

 

 

промяна в %

 

 

промяна в лв.

 

цена

 

цена

 

ЗАХАР

 

1,52

1,55  

2,0

 

0,03

 

ФАСУЛ

 

3,16

3,19  

0,9

 

0,03

 

ОРИЗ

 

1,92

1,92  

0,0

 

0,00

 

ЛЕЩА

 

3,20

 

3,21

 

0,3

 

0,01

 

БРАШНО

 

0,81

0,79  

2,5

 

0,02

 

ОЛИО

 

2,14

2,13  

0,5

 

0,01

 

ЯЙЦА

 

0,17

0,18  

5,9

 

0,01

 

КАШКАВАЛ

 

9,29

9,27  

0,2

 

0,02

 

СИРЕНЕ

 

5,52

5,38  

2,5

 

0,14

 

МАСЛО

 

1,29

1,34  

3,9

 

0,05

 

КИСЕЛО МЛЯКО 3% и над 3%

 

0,74

 

0,74

 

0,0

 

0,00

 

ПРЯСНО МЛЯКО 3%

 

1,68

 

1,66

 

1,2

 

0,02

 

СКУМРИЯ

 

3,70

3,74  

1,1

 

0,04

 

КОПЪРКА

 

2,04

 

2,18

 

6,9

 

0,14

 

САФРИД

 

3,17

 

3,20

 

0,9

 

0,03

 

ПАНГАСИУС

 

3,64

 

3,89

 

6,9

 

0,25

 

ХЕК

 

5,42

 

5,13

 

5,4

 

0,29

 

ХОКИ

 

4,52

 

4,90

 

8,4

 

0,38

 

СВИНСКО месо

 

6,75

6,26  

7,3

 

0,49

 

ПИЛЕ

 

3,77

3,73  

1,1

 

0,04

 

ПИЛЕШКИ бут

 

3,21

 

3,09

 

3,7

 

0,12

 

ПИЛЕШКИ гърди

 

7,88

 

7,79

 

1,1

 

0,09

 

КРЕНВИРШИ

 

4,79

 

4,52

 

5,6

 

0,27

 

КРЕНВИРШИ пилешки

 

3,21

 

3,23

 

0,6

 

0,02

 

КОЛБАСИ малотрайни

 

4,64

 

4,73

 

1,9

 

0,09

 

ТРАЕН салам

 

8,93

 

9,09

 

1,8

 

0,16

 

КАЙМА

 

4,65

4,75  

2,2

 

0,10

 

БИСКВИТИ обикновени

 

0,91

 

0,88

 

3,3

 

0,03

 

ВАФЛИ обикновени

 

2,35

 

2,45

 

4,3

 

0,10

 

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА