Консумацията на вино в България е между 110 и 120 млн. литра годишно

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Консумацията на вино в България е между 110 000 000 и 120 000 000 литра годишно, като вносът е до 5 200 000 литра. „Произвеждаме вино на световно равнище“, заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков.

Виненият туризъм да бъде защитен като нематериално културно наследство

„Виненият туризъм трябва да бъде защитен като нематериално културно наследство“. Това каза заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на кръгла маса на тема „Перспективи за развитието на винения туризъм“, организирана от Министерството на туризма, с участието на министъра на туризма Христо Проданов, заместник-министър Ирена Георгиева и представители на браншовите организации от сектора.

С признаването на винения туризъм като нематериално културно наследство ще стане възможно поставянето на указателни табели за винените маршрути, както сега се указват културно-исторически забележителности с табели в кафяв цвят, поясни Момчил Неков.

преструктуриране и конверсия на лозя, Agrozona.bgПрез последните 5 години са регистрирани 43 винопроизводители

Той посочи, че Националната програма за подпомагане на лозаро – винарския сектор на България работи и за последните пет години, от 2017 г. досега, има регистрирани нови 43 винопроизводители, като общият им брой за страната до този момент е 336.

„От тези изби около 130 имат потенциал за винен туризъм. Целта е да ги обособим в осем винени региона с различни специфики, а в последствие да има защитени географски указания (ЗГУ) за тези региони“, каза заместник-министър Неков. Друга цел на Министерството на земеделието е да насърчи хотелиерите да предлагат на туристите местно вино, каза той.

По думите му с Националната програма за подпомагане на лозаро – винарския сектор ще бъде модернизирано производството и българските вина ще бъдат популяризирани със специална мярка в програмата, насочена към страни от ЕС. Отделно има мярка за трети страни, както и мярка за популяризиране на винения туризъм, припомни Момчил Неков.

Участниците в кръглата маса се договориха обща работна група между експерти на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и бизнеса да обсъжда и решава въпросите на винения туризъм.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА