Консумацията на риба достигна най-високото си ниво

През изминалата година консумацията на морска храна в световен мащаб достигнa най-високото си ниво. Над 20 кг на година на глава от населението. Същевременно за последния половин век световните рибни запаси са намалели почти наполовина. От това страда както природата, така и хората, чиято прехрана зависи от риболова. Според статистически данни те са над 800 милиона души. Ако рибата продължи да намалява, а консумацията ѝ да се покачва, за тях ще става все по-трудно, а за потребителите – все по-скъпо.
Решението е във внимателния и информиран избор . Трябва да купуваме риба от устойчив произход, това ще е добре и за природата, и за нас хората.
Тази тема и много други свързани с потреблението на рибни ресурси, ще бъдат представени в готварското ателие с природозащитна цел на WWF България и За Земята. Събитието ще се състои в навечерието на Никулден (5 ноември), а кулинарният акцент е върху приготвянето на устойчива риба. Това ще се случи с помощта на шеф Георги Димитров, който ще приготви вкусен шаран. Вечерта завършва с дегустацията на сътворените ястия. Желаещите може да заявят своето участие до 30 ноември. Участието е срещу дарение от 20лв.