ЕК: Преходът към биологично земеделие ще бъде стимулиран по различни начини

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

 

Фермерите, които решат да преминат към биологично земеделие ще бъдат стимулирани с редица средства, за да направят това, посочи еврокомисар Войчеховски по време на Световната конвенция за храните. Земеделските стопани няма да бъдат принудени по административни начини да променят производствените си практики. Постигането на целта, заложена в стратегията „От фермата до трапезата“, 25% от земеделската земя в ЕС да бъде заета с култури отглеждани по биологичен начин, ще бъде стимулирано финансово и чрез други инструменти. Бюджетът на Общата селскостопанска политика е достатъчен, за да бъдат финансирани такива дейности, обясни той цитиран от euractiv.com.

Еврокомисар Войчеховски посочи за пример Австрия, където именно 25% от обработваемата земя се отглежда по биологичен начин. Въпреки това на австрийския пазар няма излишъци от биологична продукция. Комисарят по земеделие посочи, че в бъдеще трябва да се наблегне на промотиране на биологичните продукти, произвеждани в ЕС. В Полша потребителите харчат средно само по €3 на глава от населението за органични продукти, което може да се сравни с €300 на глава в Дания.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements