Комисар Хедегор: По-енергийно независима Европа е по-конкурентоспособна Европа

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Еврокомисарят по въпросите на климата Кони Хедегор посети днес България. Въпреки че беше само за няколко часа в България, тя участва в публична дискусия относно целите на ЕС в областта на околната среда и енергетиката до 2030 г. Домакин на събитието беше представителството на Европейската комисия у нас. Участници в него бяха и Георги Стефанов от WWF-България и Коалиция за климата, Меглена Русенова от Българска фотоволтаична асоциация, Константин Стаменов – Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори и Доминик Хамерс – Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

Европейският комисар изрази позицията, че “по-енергийно независима Европа е по-конкурентоспособна Европа”, а това е и основата за създаване на нови работни места. Кони Хедегор посочи, че инвеститорите се нуждаят от сигурност – “Ако Вие като инвеститор нямате предсказуемост, как ще инвестирате”, реторично попита тя.

Хедегор обърна внимание, че България е сред най-зависимите от руски енергийни доставки страни в Европа, с най-голям търговски дефицит,най-енергийно интензивната държава сред 28-те членки на ЕС и сред страните с най-голям свръхкапацитет от производствени мощности. “Ето защо се нуждаете от реформи”, коментира тя.

По повод факта, че държавата поддържа изкуствено ниски нива на цените на енергията европейският комисар каза: “Вие сте  най-неефективната енергийно държава от 28 страни, не виждам как това защитава потребителите”.

По време на дискусията беше припомнено, че целите на Европейския съюз до 2030 г. са 40% по-малко емисии и 27% дял на възобновяемите източници в енергийния микс. В същото време стана ясно, че Министерски съвет е подписал документ, с който решава, че ще се противопостави на приемането на тези цели, както и на определянето на задължителни цели за държавите членки.

Георги Стефанов от своя страна посочи, че WWF се обявява дори за още по-стриктни от посочените цели, а именно: 40% по-малко енергоконсумация, 45% енергия от възобновяеми източници и 55% редуциране на въглеродния диоксид.

“България като южна страна има изключително голям капацитет да развива ВЕИ и да подобрява енергийната си ефективност”, каза Меглена Русенова. Тя открои факта, че цената на “зелената” енергия в момента се плаща само от потребителите на регулирания пазар и обобщи, че енергийната зависимост “струва най-скъпо на най-бедната държава в Европейския съюз”.

С изказване в дискусията се включи и Борислав Сандов от Коалиция за климата, който посочи, че в ПРСР няма да продължат да се подпомагат ВЕИ централи с изключение на тези, които произвеждат биогаз. Сандов посочи, че докладът за постигнатите ВЕИ цели у нас, който страната ни е предоставила на ЕК, се основава на недостоверни, прогнозни данни.

Анета Стефанова

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА