Да или не: Полезна ли е кората на плодовете и зеленчуците

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

За ползата от кората има много митове. От една страна, кората на плодовете и зеленчуците е склад за витамини, като често в нея се съдържат много повече полезни вещества, отколкото в самия плод. Например, учените откриват, че екстрактът от кората на ябълките забавя процесът на разпространение на злокачествените клетки при рак на дебелото черво с 43%, а екстрактът от вътрешността – само с 29%. А кората на краставицата се смята за една от най-полезните за кожата.

От друга страна, кората на плодовете, като гъба, натрупва в себе си всичко, в това число и различните вредни за нашия организъм вещества, ако такива са използвани при отглеждането на културите. Блестящата кора, красивият и дори идеален на вид плод трябва да ви предупреждава. В този случай можете да си направите следния опит – разрежете плода, например, ябълката и изчакайте половин час: ако ябълката потъмнее, значи всичко е наред, тя е полезна.

За да сте сигурни, обелете кората или купувайте екологично чисти продукти, производителите на които гарантират, че те са отгледани без пестициди и изкуствени консерванти, бои и ароматизатори.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА