Коледната пуйка отлетя от България

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Пълнената пуйка е един от основните коледни символи, които срещаме (най- често по филмите). Ако се случи така, че на празника сте във Великобритания или САЩ там ястието  е задължително, няма как да минете без него. Много страни по света вече са възприели тази традиция, като дори и някои семейства у нас пълнят пуйката за Коледа. Други разбира се пълнят тавата с капама, суджуци, пържоли и т.н. Който яде пуйка обаче хапва по празниците и толкова – консумацията в страната е изключително ниска, а на фона на това, логично, и не можем да се похвалим с голямо производство. В  страната се търсят пуйки само, когато е студено времето, а целогодишната консумация я няма никаква.

 Ето и какво говорят цифрите. Годишно произвеждаме едва 60 тона пуешко месо в кланиците. Консумацията  заема 0, 1 % от общото потребление на месо или около 10 – 15 тона годишно. Хубавото е, че поне остава едно известно количество, което отива за износ.

turkey8

Себестойността на пуешкото е много висока. Там влизат много скъпи компоненти – сред които голямо количество протеин, и отглеждането се оказва много скъпо за производителите. Това каза пред „Агрозона“ проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България.

Другите проблеми при отглеждането на пуйки е отоплението от една страна и пласирането на продукцията.“ Ниската консумация се дължи на това, че пуешко  се търси само в периода около Нова година, когато е студено времето. Пуйката в рамките на нашите мащаби е много голяма птица. Тя няма как да се консумира в малки семейства. Демографската криза в България също е една от пречките за такова търсене – поради простата причина, че има много пенсионери, които живеят по двама или по един човек – ако купят цяла пуйка трябва да я ядат сигурно един месец“. Обикновено полуфабрикатите, които се получават от пуешко също са много скъпи, поредната пречка за липса на консумация. Тенденцията в Европа е същата – там отново има намаление на стадата заради сезонното търсене. За другия период пък има много конкурентни цени от Бразилия, Аржентина и др. По веригите още от сега са вкарани цели пуйки от тези държави.

turkey-fillet

 „Агрозона“ направи проверка как върви месото от пуйки около празниците. В месарниците пуешките бутчета се продават за средна цена от  5, 60 лв. на килограм. Пържолата струва 11, 20 лв./ кг., а филето държи цена от 17, 40 лв. Ако решите пък да консумирате извън дома – големите ресторанти ще Ви предложат цяла пълнена пуйка за сумата от 75 лв.

Максималното годишно производство, което можем да направим в страната е 10- 15 хил. пуйки. Това не влиза в никакви рамки, дори и на един град като София. „Отглеждането на по- екзотични птици у нас е на вълни. Те стават модерни за определен период от време, след което поради липса на пазар се ограничават в много малко производство“.

„Имаше няколко опита в България за отглеждане на пуйки в по- големи мащаби. Те се провалиха, защото се оказа, че през годината има минимално търсене на месото. Ако пък има такова то е за разфасовки, които винаги могат да бъдат доставени на по- ниски цени от други страни“, допълни председателят на Съюза на птицевъдите в България.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА