Кои са трите най-търсени зърнени култури в биоземеделието

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

10% от стопанствата в Германия работят в съответствие с екологичните принципи. Те управляват 9,6% от земеделската земя, но само 6,2% от цялата обработваема земя. С други думи: управлението на земеделските земи се различава значително между биологичните и традиционните фермери, съобщава порталът Agrarheute.

Докато биологичните земеделски стопани използват повече от половината от работната си площ, а именно 52%, за постоянна паша (ливади и пасища), традиционните ферми използват по -малко от една четвърт (23,5%) за същото предназначение. Тоест значението на растениевъдството за дохода на стопанството е много по -високо в традиционния сектор.

Това може да се види в дела на засадените площи. В биологичното земеделие това е само 22% – докато конвенционалните фермери отглеждат зърно на 38 % от земята си. Зимната пшеница в биологичното земеделие (включително спелта и лимец) заема около 1/3 от общата зърнена площ – традиционните фермери засаждат пшеница на почти 1/2 от обработваемата площ.

Второто най -важно зърно за биологичните земеделски производители е ръжта, която представлява повече от 18 % от обработваната площ. Това е почти двойно повече от това на обикновените колеги – почти 10%.

Овесът е третата най -популярна биологична култура с 15% дял в сравнение с 2% в традиционните ферми, въпреки бума на овесеното мляко напоследък.

При традиционните ферми 21,4% от засетите площи са разпределени за ечемик, докато в биофермите той заема само 6,5% от обработваемите площи.

По отношение на фуражните култури, биологичните земеделски производители отглеждат бобови растения (като детелина и люцерна) на около 20% от обработваемата им земя; конвенционалните фермери отглеждат този фураж на по -малко от 2% от нивите си.

Според статистиката традиционните фермери отглеждат царевица за силаж върху 20% от обработваемата си земя за фураж и производство на биогорива.

Що се отнася до рапицата, която е незаменима за производството на растително масло, фураж за животни и биодизел, традиционните фермери я отглеждат на повече от 9% от площта – биологичните земеделски производители имат по-малко от 0,5% от обработваемата земя за рапица.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА