Кога е по-изгодно да произведете семената вместо да ги купите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Най-трудно за стопаните е да спестят от качествената сеитба

Семена за собствени нужди е препоръчително да се отглеждат, когато стопанството е по-голямо от 1000 ха, коментира Микола Кипайкин, агроном по семена от Olgopil AF пред AgroTimes. За фермите с малко земя ще бъде по-изгодно да купуват готови семена, третирани с фунгициди, инсектициди и стимуланти на растежа.

Според него обаче при отглеждането на собствени семена трябва да се полагат грижи за редовно сортоподновяване на сертифицирани и проверени за сортови и посевни качества семена, претърпели адаптация в условията на отглеждане на една или друга зона.

„Тази тежка военна година постави много земеделски стопанства в тесни рамки, когато са принудени да пестят от всичко – да променят методите на обработка на почвата и подбора на културите в сеитбооборота, да оптимизират системите за хранене и защита… Но най-трудното или невъзможно нещо, от което да спестите, е висококачествената сеитба. Но при определени условия висококачествени семена от много култури (например пшеница, ечемик, соя, грах, люцерна) могат да се отглеждат самостоятелно за собствени нужди. Първото нещо, което трябва да се прецени, е икономическата целесъобразност на подобна стъпка“, каза агрономът.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА