Зеле, карфиол и рапица пречат на смъртоносната болест да се развива
Китайски учени са установили, че добавянето на зеленчуци към фуража може да помогне за спасяването на свинефермите от епидемия от африканска чума по свинете (АЧС). Според данните, получени по време на експериментите в голям китайски правителствени лаборатории, храненето с растения като зеле, карфиол и рапица, може да бъде ключът, който ще отвори ковчежето с тайната съставка срещу смъртоносния вирус.
Изследователи от Националната лаборатория по морски науки и технологии в Циндао, провинция Шандун в източната част на Китай, заявиха, че определена молекула (по очевидни причини, китайските учени не са склонни да разкрият тайната докрай), намерена в тези растения, може да деактивира важен ензим, използван от вируса на АЧС, за да изгради своята ДНК.
“Добавянето на зеленчуци в храната може да помогне за спасяването на свинеферма от епидемията,” – каза Уанг Шин, учен, участващ в изследователския проект. Той обаче предупреди, че до окончателните резултати, които могат да бъдат приложени на практика, все още е далеч. Въпреки това, към китайските фермери вече са направени препоръки, свързани с храненето на свинете със зеленчуци.
“Ние предлагаме на фермерите да мислят за храненето на своите прасета с тези зеленчуци. От това няма да пострадат животните.”каза Уанг.
От 21 юни насам в Китай беше съобщено за 20 огнища на АЧС в осем провинции, като всяка седмица има нови случаи. Властите се опитаха да задържат вируса като забраниха превоза на живи свине и свинско месо от 16 провинции и региони, закриха пазарите с живи свине и забраниха използването на храна, получена от свинска кръв.
Уанг Шин казва, че някои животни от заразените райони не са били засегнати, въпреки че много свинеферми са претърпели тежки загуби. Факт е, че всички тези прасета са били хранени с рапица. Според изследователския екип повече от 70 вида растения, гъби и морски същества съдържат същата молекула, способна да игнорира вируса.