Китайския чесън изхвърли от испанския пазар любим местен сорт

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Повече от 200 години фермерите в Испания отглеждат чесън от сорта Чинчона, но изгодата от производството на китайските сортове ги принуди да загърбят регионалните продукти. Чесънът Чинчона е гастрономическа забележителност на Испания, той се цени заради насителия вкус и аромат, който придава оригиналност и на най-простото блюдо, но производството му вече силно намалява.

В момента този сорт заема едва няколко хектара, а потреблението е ограничено до няколко ресторанта. Основните конкуренти на старинния сорт са белите и виолетовите сортове чесън, които се внасят от Китай. Рентабилността от тях е много по-висока в сравнение с местния сорт.

Мадридския институт за земеделски изследвания (IMIDRA) от миналата година реализира програма за възстановяване производството на Чинчона. Тов обаче е много трудно като се отчита ниската рентабилност на регионалната култура. В добри години производителите на китайски чесън получават по 15 000 кг от хектар, докато местния сорт дава около 7 000 кг. Производството на Чинчона е съсредоточено в няколко малки стопанства и струва два-три повече в сравнение с китайския чесън. От началото на годината IMIDRA изучава останалите образци на традиционните сортове чесън и се опитва да ги върне на пазара.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА