Повече от 200 години фермерите в Испания отглеждат чесън от сорта Чинчона, но изгодата от производството на китайските сортове ги принуди да загърбят регионалните продукти. Чесънът Чинчона е гастрономическа забележителност на Испания, той се цени заради насителия вкус и аромат, който придава оригиналност и на най-простото блюдо, но производството му вече силно намалява.
В момента този сорт заема едва няколко хектара, а потреблението е ограничено до няколко ресторанта. Основните конкуренти на старинния сорт са белите и виолетовите сортове чесън, които се внасят от Китай. Рентабилността от тях е много по-висока в сравнение с местния сорт.
Мадридския институт за земеделски изследвания (IMIDRA) от миналата година реализира програма за възстановяване производството на Чинчона. Тов обаче е много трудно като се отчита ниската рентабилност на регионалната култура. В добри години производителите на китайски чесън получават по 15 000 кг от хектар, докато местния сорт дава около 7 000 кг. Производството на Чинчона е съсредоточено в няколко малки стопанства и струва два-три повече в сравнение с китайския чесън. От началото на годината IMIDRA изучава останалите образци на традиционните сортове чесън и се опитва да ги върне на пазара.