Kyoho е най-разпространеният в света сорт грозде. Статистиката изненадала дори експертите от Световната организация по лозарство и винарство, където процесите в бранша се следят изкъсо. Предполагаемият от експертите лидер – Каберне Совиньон е на второ място по популярност, а на трета позиция е сортът Султанина, който е за производство на стафиди. Това стана ясно днес от думите на изпълнителният директор на Международната организация по лозата и виното проф. Жан Мари Оран.
Статистиката на организацията показва, че Италия, Португалия и Румъния са страните отглеждащи най-много различни сортове на своята територия.
Китай е основния производител на грозде, там се прибират около 14.6 млн. тона годишно, следват Италия и САЩ. Намалява производството на грозде в Европа, но осезаем ръст има в Индия, Узбекистан, Чили и Китай, които са във възход. Има спад в Бразилия и Аржентина.
Само 20% от китайското грозде е за производство на вино, по-голямата част от производството са десертни сортове и отива за директна консумация, уточняват от международната организация.