Кисело мляко от родопско село е най-продаваното в Шанхай

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Жителите на многолюдния град вярват, че то ще ги направи столетници

Киселото мляко, което носи името на родопското село Момчиловци, е най-продаваното в Шанхай. Този факт е бил огласен на Фестивала на киселото мляко в Момчиловци от китайската компания, която го произвежда. Това съобщи кметът на селото Сийка Суркова пред „Телеграф“. Жителите на многолюдния град вярват, че киселото мляко ще ги направи столетници като родопчани.

Ппреди години Момчиловци даде името си на млечната компания, която след проучвания е установила, че най-дълголетни са хората от Родопите заради киселото млякo.

Оттогава Момчиловци е по-популярно в Китай от България, тъй като името му е изписано на рекламни бордове в китайските самолети, както и на всяка кола, която снабдява с продукта магазините в Шанхай.

В замяна на това китайците обучават безплатно на китайски жителите на Момчиловци и финансират събития в селото. Тази година след тригодишно прекъсване заради пандемията от Ковид фестивалът на киселото мляко в селото бе възстановен.

За празника са пристигнали много китайски инфлуенсъри, блогъри и пиари, както и екип на телевизия „Дойче веле“ и много англоговорещи гости.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама