Кипър регистрира картофи от острова като защитен продукт

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Още един продукт вече има специфична защита

Правителството на Кипър подготвя официално искане за регистриране на втория най-важен селскостопански продукт на острова, кипърските червеноземни картофи, като Защитено наименование за произход (ЗНП), съобщават от Freshplaza.

Министърът на земеделието Костас Кадис наскоро изнесе реч, като каза, че в страната се отдава особено значение на подчертаването на уникалността на кипърските продукти. „Регистрирането на халуми като продукт със защитено наименование за произход е колективен успех и нашият постоянен стремеж ще бъде регистрирането на другите ни селскостопански продукти в списъците с географски указания на Европейския съюз“, коментира още той.

Източници твърдят, че тъй като кипърският картоф е толкова популярен в чужбина, особено в Обединеното кралство и Гърция, е имало картофи, продавани под кипърското име и са започнали усилията да се класифицира кипърският картоф като отделен продукт, отглеждан в уникалната червена почва, използвана от фермери на острова.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА